DESPIRATOR DESINFECTIE

Ademhalingstoestellen zonder vervangbare filters zijn uitsluitend voor eenmalig gebruik. Is het mogelijk om hun levensduur te verlengen?

WAT OVER GEBRUIKTE ADEMHALEN
Ademhalingstoestellen zijn gemaakt van niet-geweven stoffen en zijn uitsluitend bedoeld voor eenmalig gebruik. Na gebruik moeten ze worden verwijderd. Het gasmasker kan alleen officieel herhaaldelijk worden gebruikt als het is uitgerust met een vervangbaar filter. Er is echter een tekort aan dergelijke maskers op onze markt. Op dit moment zijn winkels weer goed gevuld met wegwerpmaskers en vervolgens andere beschermende uitrusting, en het is daarom gepast om uw huishouden vooraf te bevoorraden door ze te kopen.

NOODSTERILISATIE VAN ADEMHALEN

Aan het begin van de COVID-19-pandemie was er een tekort aan ademhalingstoestellen en andere beschermende uitrusting, dus onderzoekers zochten manieren om gebruikte ademhalingstoestellen effectief te steriliseren zodat ze, ondanks aanbevelingen van fabrikanten, opnieuw konden worden gebruikt. Onderzoekers van de Tsjechische Technische Universiteit en het Instituut voor Chemische Technologie in Praag hebben methoden behandeld om ademhalingstoestellen te desinfecteren zonder hun filtervermogen aanzienlijk te verminderen.

Onderzoekers van de afdeling nucleaire chemie van de faculteit voor nucleaire wetenschappen en fysische techniek van de Tsjechische Technische Universiteit in Praag bevelen verschillende sterilisatiemethoden aan die mensen thuis kunnen uitvoeren. Er moet echter worden opgemerkt dat deze noodsterilisatie van wegwerpmaskers hun effectiviteit vermindert. Het is daarom alleen een noodmethode in het geval dat alle ademhalingstoestellen niet beschikbaar zijn.

 1. Warmte desinfectie met een magnetron of hete stoom
  Als het gasmasker metalen onderdelen heeft, verwijder deze dan. Bevochtig het gasmasker bijvoorbeeld met een spuitbus. Plaats het gasmasker in de magnetron en steriliseer het gedurende 3-5 minuten, afhankelijk van de prestaties van het apparaat. Houd een gesteriliseerd artikel onder voortdurend toezicht voor het geval het ontbrandt.
 2. Desinfectie door UV-straling
  Steek het masker aan met een UV-lamp. De aanbevolen verlichtingstijd is 3 minuten aan elke kant.
 3. Chemische desinfectie
  Gebruik voor deze desinfectie een geschikte chemische stof en laat vervolgens het ademhalingsmasker drogen. Het is goed om te weten dat op alcohol gebaseerde desinfectiemiddelen virussen en bacteriën effectief helpen doden, maar ook de effectiviteit van de filters in het ademhalingsapparaat verminderen.
 4. Pasteurisatie
  Het is een droge verwarming bij een temperatuur van 60-70 ° C gedurende enkele tientallen minuten.
 5. Koken
  Kook het gasmasker op dezelfde manier als bijvoorbeeld luiers of een sluier.

Alle bovenstaande methoden voor het desinfecteren van ademhalingstoestellen zijn slechts een noodoplossing. Ademhalingstoestellen moeten worden gebruikt in overeenstemming met de informatie van de fabrikant, dat wil zeggen als een wegwerp conserveermiddel. Het is daarom raadzaam om voldoende ademhalingstoestellen te hebben.