HOE KENT U EEN KWALITEITSBESCHERMER?

Het gasmasker is een effectief hulpmiddel dat ons beschermt tegen infectieziekten en dus tegen COVID-19-infectie. Er zijn echter verschillende klassen en soorten ademhalingstoestellen beschikbaar op onze markt. Hoe herken je een kwaliteitsmasker dat ons echt zal beschermen?

Dit zijn de belangrijkste parameters waarmee u rekening moet houden:

 1. Ken het doel van het gasmasker
  Het is belangrijk om te weten waarvoor het beademingsapparaat moet worden gebruikt, namelijk waartegen het ons specifiek moet beschermen, en pas uw keuze daarop aan. Als u uw gezondheid wilt beschermen tegen COVID-19-infectie, kies dan alleen uit de beschermingsklassen FFP3 en sommige FFP2. Als u in een stoffige omgeving werkt en uw luchtwegen wilt beschermen, is het vaak genoeg om een ​​FFP1-klasse gasmasker te kiezen. (Meer informatie over elke klasse ademhalingstoestellen vindt u aan het einde van het artikel.)
 2. Intacte productverpakking
  Controleer voor gebruik van het masker altijd of de verpakking intact is en of het masker geen tekenen van beschadiging vertoont.
 3. Kwaliteitsfilter en materiaal
  Een beschermend filter is een belangrijk onderdeel van een gasmasker en u kunt het bestaan ​​of de kwaliteit ervan controleren, bijvoorbeeld door een reeds gebruikt gasmasker af te snijden en het filter te controleren.
 4. Het ademhalingsmasker bedekt de mond en neus
  De beschermingsinrichting moet voldoende breed zijn en nauw aansluiten op het gezicht, vooral in het gebied rond de neus, wat kan worden bereikt door de neusklem goed te vormen.
 5. Certificaat
  Het gasmasker is voorzien van een CE-certificaat, wat de klasse en kwaliteit van zijn bescherming bevestigt. Koop daarom geen product zonder certificering of testrapport, waarbij de illustratieve foto’s vaak verschillen van het daadwerkelijke product, waarvan de veiligheid niet kan worden bevestigd vanwege ontbrekende documentatie.

ADEMHALINGSKLASSEN
ademhalingsmasker zonder uitademventiel
FFP1-gasmasker
Deze stofmaskers beschermen tegen grotere stofdeeltjes en aerosolen, dus ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de bouw, maar ze beschermen ons niet tegen COVID-19!
Maskers van klasse FFP1 moeten ten minste 80% van de in de lucht zwevende deeltjes opvangen.

FFP2-gasmasker
Het beschermt tegen fijnere stofdeeltjes en aerosolen, en als deze maskers deeltjes van 0,11 µm (COVID-19 coronavirus deeltjesgrootte) kunnen filteren, bieden ze effectieve bescherming tegen het virus.
Maskers van klasse FFP2 moeten ten minste 94% van de in de lucht zwevende deeltjes opvangen.
Het FFP2-beschermingsmasker van de Tsjechische fabrikant Good mask biedt precies zo’n effectieve bescherming tegen coronavirussen. Dankzij de filterlagen en de effectieve afdichting van de neusversteviging kan het zijn drager 95% beschermen tegen de bovengenoemde gevaarlijke componenten.

FFP3-gasmasker
Het dient als de meest effectieve bescherming tegen bacteriën, virussen (dus ook tegen een nieuw type coronavirus), schimmelsporen en tegen fijne giftige deeltjes. Helaas is er een tekort aan deze maskers op onze markt.
Maskers van klasse FFP3 moeten ten minste 99% van de in de lucht zwevende deeltjes opvangen.