WAT IS EEN ADEMHALING?

Kent u het verschil tussen een masker en een masker en welke van de maskers biedt de beste bescherming?

Een paar maanden geleden zouden we het gasmasker omschrijven als een werkhulpmiddel dat wordt gebruikt om de luchtwegen te beschermen tegen stof, vuil en gevaarlijke deeltjes, vooral in de industrie en de bouw. Tegenwoordig lopen ademhalingstoestellen voorop in de wereldwijde strijd tegen de COVID-19-pandemie en helpen ze niet alleen de gezondheid van artsen en eerstelijnsmensen te beschermen, maar ook van iedereen die meer bescherming nodig heeft.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE ADEMHALING EN DE WASMACHINE?
Hoewel gordijnen en maskers op een vergelijkbare manier worden gebruikt en gebruikt, is hun beschermende functie heel anders en het is daarom goed om hun fundamentele verschillen te kennen.

Sluier
Sluiers voorkomen dat micro-organismen het lichaam van een geïnfecteerde persoon binnendringen en beschermen zo de omgeving tegen de drager zelf. Dus het bekende motto van het bedrijf is van toepassing: “Mijn sluier beschermt jou, jouw sluier beschermt mij.” Maar het is belangrijk om te weten dat een sluier niet 100% een gezond persoon beschermt tegen een mogelijke infectieziekte. In termen van effectiviteit bereikt een conventionele sluier nauwelijks hetzelfde beschermingsniveau als het zwakste ademhalingstoestel. Aan de andere kant is het gebruik van een sluier natuurlijk veel effectiever dan je neus en mond helemaal niet te beschermen. Daarom mag het dragen zeker niet worden onderschat. Hoewel het filtervermogen van het laken niet zo effectief is als dat van een ademhalingstoestel, kan het de drager nog steeds beschermen tegen infectiedruppeltjes, aerosolen, stof- en smogdeeltjes of pollen.


Ademhalingstoestel
ademhalingsmasker zonder uitademventiel
Ademhalingstoestellen zijn filtermaskers die dienen om de gebruiker en zijn ademhalingssysteem te beschermen. Ze bedekken effectief de neus en mond zodat stofdeeltjes of micro-organismen zoals bacteriën, virussen of schimmelsporen niet binnendringen.
Ademhalingstoestellen zijn gemaakt van niet-geweven stof en hebben een breed scala aan toepassingen – ze kunnen dienen als bescherming bij infectieziekten, zelfs tijdens normaal werk, bijvoorbeeld op een bouwplaats.


HOE DRAAG JE EEN ADEMHALING?
Zowel het masker als het laken moeten direct op het gezicht rusten, dus het wordt aanbevolen om ze altijd op het geschoren gezicht te plaatsen. Omdat het gasmasker niet het hele gezicht beschermt, is het raadzaam om het aan te vullen met een beschermend schild of een veiligheidsbril. Houd er rekening mee dat dit een eenmalige bescherming is die niet bedoeld is voor herhaald gebruik.

SOORTEN ADEMHALINGEN
Met uitademventiel
gasmasker met uitademventiel
Het uitademventiel maakt het gemakkelijker voor de uitgeademde warme lucht om te ontsnappen, waardoor er geen onnodige bevochtiging van het materiaal is. Klepmaskers hebben echter het nadeel dat de klep zelf niet wordt gefilterd en als de drager al is geïnfecteerd, verspreidt hij de infectie vrijelijk naar zijn omgeving via de klep. Met betrekking tot de omgeving is het daarom geschikter om ofwel een ademhalingstoestel zonder uitademventiel te gebruiken, ofwel het ademhalingstoestel aan te vullen met een ventiel met een gewoon laken, dat echter vooral in de zomermaanden erg onaangenaam kan zijn.


Zonder uitademventiel
Een ademhalingstoestel zonder uitademventiel beschermt niet alleen de drager, maar ook zijn omgeving, omdat het alle schadelijke deeltjes en micro-organismen kan opvangen.


ADEMHALINGSKLASSEN
Ademhalingsapparaten zijn onderverdeeld in drie basisgroepen op basis van hun filterefficiëntie en algemeen beschermingsniveau:

klasse FFP1
FFP1-stofmaskers beschermen alleen tegen grotere stofdeeltjes en worden bijvoorbeeld veel gebruikt op bouwplaatsen.
klasse FFP2
FFP2-ademhalingstoestellen beschermen tegen fijnere stofdeeltjes en aerosolen en kunnen worden gebruikt als een effectieve bescherming tegen COVID-19-infectie.
klasse FFP3
Maskers van de klasse FFP3 dienen als de meest effectieve bescherming tegen bacteriën, virussen (dus ook tegen een nieuw type coronavirus), schimmelsporen en fijne giftige deeltjes.
Maskers met vervangbare filters
gasmasker met vervangbare filters
Dit zijn duurdere varianten van een halfgelaatsmasker gemaakt van siliconen of andere kunststof materialen, die dankzij vervangbare filters herbruikbaar gebruik mogelijk maken.

NIET ALLEEN TEGEN CORONAVIR
Ademhalingstoestellen kunnen niet alleen als effectieve bescherming worden gebruikt in de huidige coronaviruscrisis, maar ook tijdens het seizoensgebonden griepseizoen of tegen andere infectieziekten.